Статьи

Blloqe terminalesh me tela: Një përmbledhje e opsioneve të besueshme

 1. Llojet e terminaleve individuale
 2. Terminalet e Scabbard
 3. Terminalet e unazës
 4. Pin terminalet
 5. Terminalet e bashkimit
 6. Opsionet e bllokut të terminalit
 7. Legrand - blloqe terminale që pushtuan botën
 8. Terminalet e Wago
 9. përfundim

Marrja e lidhjeve me një përcjellës me pajisje të tilla nuk është vetëm i përshtatshëm, por edhe i sigurt

Sot është e vështirë të imagjinohet puna e një elektricisti pa përdorimin e aksesorëve në rritje, domethënë, blloqe të ndryshme terminali. Me zhvillimin e teknologjisë, po vendosen kërkesa të reja për sigurinë dhe parametrat e rrjeteve elektrike në ambiente për qëllime të ndryshme, po lëshohen kërkesa të reja dhe po vendosen standarde që tashmë kanë ndaluar përdorimin e kthesave, të cilat ishin të domosdoshme rreth 20-30 vjet më parë.

Siç mund ta keni menduar, sot do të flasim për blloqet e terminalit modern për tela - do t'ju tregojmë pse është e jashtëzakonshme, duke marrë parasysh modelet e njohura dhe inovative.

Llojet e terminaleve individuale

Duket si një bllok i parafabrikuar i terminalit për disa bërthama, dhe brenda tij pirgje të veçantë janë grumbulluar

Le të shkojmë drejtpërdrejt në pikën kryesore. Për të filluar, të gjitha terminalet mund të ndahen në dy lloje: elektrike dhe elektrike.

Dallimi midis tyre është i vogël, dhe është ngarkesa maksimale e tanishme, kështu që kur zgjidhni një opsion për një lidhje specifike, gjithmonë i kushtoni vëmendje asaj. Përndryshe, modelet do të ndryshojnë nga njëri-tjetri në formën dhe metodën e tyre të fiksimit të kabllove, nga i cili varet komoditeti i punës me një ose një pajisje tjetër.

Në pjesën e parë të artikullit, ne renditim versionet më të thjeshtë të terminaleve individuale, në pjesën më të madhe të lidhur me inxhinierinë elektrike.

Interesante të dini! Përveç lidhjeve terminale, elektricistët përdorin shumë metoda të tjera për lidhjen e telave, për shembull, bashkimin ose saldimin, por janë terminalet që konsiderohen me të drejtë si më të shpejtë dhe më të përshtatshëm për t'u instaluar.

Terminalet e Scabbard

Terminalet e tilla zakonisht kanë dy lidhje "baba" dhe "nënë"

Ky terminal opsion mund të konsiderohet më i zakonshmi. Ndoshta të gjithë ata që i panë të paktën një herë brenda një hekuri ose nën kapuçin e një makine i panë. Konsiderohet elektrike, pasi nuk është menduar për lidhje në qarqet elektrike të energjisë, domethënë nuk do ta gjesh në një apartament ose panele elektrike.

 • Lejohet të instalohet një zgjidhje e tillë në tela, kryesisht të bllokuara, me një seksion kryq prej 0.26 deri në 6 milimetra.
 • Kjo është bërë thjesht - fundi i telit të zhveshur nga izolimi futet në cepin e grimcës, pas së cilës bletat e saj shtypen fort në qendër me pincë, duke siguruar kështu një lidhje të besueshme.
 • Blloqe të tilla terminale për tela kanë pjesë çiftëzimi, ato quhen konvencionale "baballarë dhe nëna". Pas instalimit të secilës pjesë të tillë në skajet përkatëse të telit, ato futen në njëra-tjetrën. Në produktet e përfunduara, "babai" zakonisht është bashkuar në mënyrë të vendosur në një pjesë, të tilla si stafetë, kështu që ju duhet vetëm "nëna", e cila tregohet në foton më lart.
 • Dy lloje të këtyre terminaleve mund të blihen: me dhe pa izolim. Ngjyra e izolimit është e ndryshme dhe zakonisht tregon fuqinë e produktit. Opsioni i dytë është më i përshtatshëm për t'u përdorur kur lidhni telat individuale, dhe pastaj mbyllni lidhjen me kasetë elektrike ose tkurret e nxehtësisë.

Terminalet e unazës

Një tjetër mundësi e zakonshme e terminalit

Këtu janë terminalet që përdoren për lidhjet e vidhave të përcjellësve. Ky opsion gjithashtu mund të ndahet në dy grupe që janë jo izolues.

 • Lloji i parë përfshin modele me unaza të mbyllura. Për ta lidhur atë, duhet të çmontoni plotësisht lidhjen e bulonave, dhe pasi të vendosni skajet për t'u lidhur, shtrëngoni përsëri gjithçka.

Terminal i bririt

 • Lloji i dytë është modele me një kontur të grisur, të themi, me një lloj piruni ose briri. Opsione të ngjashme mund të aplikohen në nyje të pambuluara të montuara - thjesht lidhni kravatë pak sa duhet për të pasur hapësirë ​​të mjaftueshme për të bërë kontakt.

Vlen të përmendet se të dy versionet janë përdorur gjerësisht në inxhinierinë elektrike. Ato mund të gjenden në të njëjtat makina ose, për shembull, në të gjitha llojet e sistemeve të altoparlantëve Hi-Fi.

Sidoqoftë, lloji i parë, megjithatë, është më i bardhë se ai i zakonshëm, për shkak të karakteristikave më të mira teknike. Ato mund të përdoren me tela të madhësive të ndryshme: nga 0.25 në 16.8 milimetra - ndërsa lloji i prizës është projektuar për një gamë shumë më të vogël - nga 0.25 në 4.6 milimetra.

Pin terminalet

Pin terminal

Në fakt, ajo gjithashtu i referohet lidhjes me thikë të telave, por në kontrast me lidhësit e konsideruar më parë ka një formë krejtësisht të ndryshme. Terminalet janë plotësisht të izoluar dhe kanë dy lidhje lidhëse: një prizë dhe një prizë. Lidhja me përçuesit e telit kryhet gjithashtu përmes një cepi të krahut.

Këshilla të ngjashme tashmë mund të aplikohen në zinxhirë elektrikë. Ata janë shumë të përshtatshëm për t'u përdorur në kombinim me blloqet e terminalit të vidhave, të cilat do t'i diskutojmë më poshtë. Ky kombinim përdoret nëse telat e lidhur janë të bllokuar.

Terminalet e bashkimit

joints Socket

Ky lloj terminali është i destinuar për telat me një bërthamë, që do të thotë se mund të përdoret tashmë në qarqet elektrike të fuqishme. Një lidhje e ngjashme me atë të treguar në foton më lart mund të përballojë ngarkesa të konsiderueshme aktuale. Terminalet janë në dispozicion në konfigurime të ndryshme.

Pajisjet e tilla përdoren së bashku me tela me një seksion kryq nga 0.25 mm në kabllot më të mëdha të energjisë. Fiksimi i përcjellësit kryhet me forcë duke shtypur bërthamat me vida që janë të pajisura me trupin e produktit.

Opsionet e bllokut të terminalit

Do gjë që kemi shqyrtuar më lart është sigurisht interesante, por vështirë se zbatohet në kushtet e lidhjes së telave në rrjetet elektrike të shtëpisë. Për këto qëllime, përdoren blloqe terminale të gatshme, të cilat do t'i shqyrtojmë në pjesën e dytë të artikullit. Këto pajisje mund të jenë të vidhosura ose pranvera - opsioni i fundit që ne ende nuk e kemi konsideruar, por sigurohuni që të korrigjohen gjatë rrugës.

Këshillë! Ndonjëherë është e nevojshme të lidhni tela alumini me bakër, por kjo nuk mund të bëhet direkt, pasi këto metale formojnë një çift galvanik me njëri-tjetrin, dhe oksidet metalike mund të dekompozohen në jone të ngarkuara, dhe elektroliza fillon, duke bërë që metalet të prishen. Lidhjet terminale të bëra nga një metal i tretë, siç është bronzi, do të ndihmojnë.

Të gjitha blloqet e terminalit zakonisht bëhen prej bronzi. Brenda ndërtesave janë asambletë e disa terminaleve, e cila ju lejon të lidhni disa përcjellës me rrymë në të njëjtën kohë.

Ka modele brenda të cilave është pompuar një xhel special, i cili parandalon gërryerjen e metaleve. Ashtu si në rastin e terminaleve individuale, modelet e paraqitura më poshtë do të ndryshojnë në seksionin kryq të përçuesve dhe ngarkesën maksimale të toleruar.

Legrand - blloqe terminale që pushtuan botën

Vidhos blloqet e terminalit

Terminalet e vidave janë shumë të përhapura në botë. Në fakt, produkti përbëhet nga bashkime të montuara paralele të ndara nga një shtresë dielektrike.

Pajisjet e tilla shiten me pllaka që mund të ndahen me thikë në pjesë me numrin e kërkuar të nyjeve. Udhëzimet për përdorimin e tyre nuk ndryshojnë nga të njëjtat bashkues, megjithatë, prania e izolimit shpejton dhe thjeshton punën.

Udhëzimet për përdorimin e tyre nuk ndryshojnë nga të njëjtat bashkues, megjithatë, prania e izolimit shpejton dhe thjeshton punën

Tel alumini

Interesante të dini! Në blloqet e terminalit të këtij lloji, nuk rekomandohet të vendosni tela alumini, duke pasur parasysh forcën e tyre të ulët mekanike - duke transferuar bërthamën, ne krijojmë një pikë me rezistencë të shtuar, që do të thotë mbinxehje lokale.

 • Produktet e kompanisë franceze Legrand janë shumë të njohura në botë. Blloqet e tyre terminale nuk janë vetëm prej bronzi - metali është i veshur shtesë me një shtresë nikeli, e cila lejon të rrisë vetitë përcjellëse dhe ta bëjë lidhjen e kontaktit më të besueshme.
 • Polipropileni përdoret si një material izolues, i cili është në gjendje të ruajë karakteristikat e tij teknike në një gamë mjaft të gjerë të temperaturës - nga -25 në +100 gradë Celsius.
 • Në këtë rast, materiali është mjaft rezistent ndaj zjarrit të hapur, megjithëse jo për një kohë shumë të gjatë, por ende.

Me siguri keni takuar shumë lidhje të ngjashme nga prodhues të ndryshëm, por produktet nga Franca nuk u besohen më kot nga konsumatorët:

Me siguri keni takuar shumë lidhje të ngjashme nga prodhues të ndryshëm, por produktet nga Franca nuk u besohen më kot nga konsumatorët:

Shembull i lidhjes së telit

 • Fortësi shumë e lartë mekanike e lidhjes;
 • Një gamë e gjerë, deri në opsionet për telat me një seksion kryq prej 25 mm2;
 • Kalimi me anë të terminaleve të tillë mund të bëhet si në kushte të qarqeve me rrymë të ulët brenda dhomave të jetesës, ashtu edhe në ambientet industriale ku është i lidhur pajisja përkatëse;
 • Izolimi i blloqeve të terminalit bëhet në ngjyra të ndryshme, gjë që ju lejon të lundroni me lehtësi në qëllimin dhe aftësitë e modeleve individuale;
 • Të gjitha produktet janë të çertifikuara dhe plotësojnë të gjitha kërkesat dhe standardet e Federatës Ruse dhe Bashkimit Evropian.

Ne këtu, në fakt, kemi punuar pak në reklamim, por kjo nuk është plotësisht e vërtetë - biseda ishte për prodhuesin më të famshëm botëror. Në të njëjtën kohë, produktet nga kompani të tjera që nuk janë inferior në cilësi ndaj francezëve paraqiten në treg.

Midis prodhuesve të tillë do të ketë prodhues vendas, dhe turq, dhe të tjerë evropianë, prandaj, nëse dëshironi, kërkoni shitësin një certifikatë të cilësisë për të siguruar cilësinë e mallrave të blera.

Paketimi me blloqe terminale

Sidoqoftë, përkundër të gjitha avantazheve të dukshme të lidhësve të tillë, besueshmëria e tyre do të varet gjithashtu nga instalimi i saktë.

Këtu janë disa këshilla:

 • Nëse telat e bakrit dhe aluminit janë të lidhur, atëherë është e nevojshme të përjashtoni kontaktin e tyre brenda terminalit, për arsyet e theksuara më lart;
 • Nëse përdorni lidhës të tillë brenda kutisë së kryqëzimit, atëherë para së gjithash duhet të kujdeseni për mungesën e streseve mekanike (domethënë hiqni telat në një gjatësi të mjaftueshme dhe vendosni me kujdes ato), përndryshe mund të ketë një situatë me kontakt dobësues, i cili është i mbushur me një përkeqësim në cilësinë e tij;
 • Nëse stresi mekanik i telave nuk mund të eliminohet, atëherë në mënyrë periodike (një herë në vit) rekomandohet të kryeni një kontroll të lidhjes dhe të shtrëngoni vidhat.

Të gjitha terminalet "Legrand" të këtij lloji janë të aftë të funksionojnë me 380 volt dhe mund t'i rezistojnë ngarkesave deri në 101 Amper.

Terminalet e Wago

Cilësi gjermane

Disavantazhi i lidhjeve të vidhave, siç e kuptoni, është nevoja për rishikim periodik të lidhjes. Heroi i mëposhtëm i rishikimit tonë nuk e ka këtë pengesë.

Këtu është një bllok i terminalit pranveror nga kompania gjermane Wago. Hartime të tilla sigurojnë lidhje pa cilësi të lartë të telave të seksioneve të ndryshme.

Këto karakteristika karakterizohen nga karakteristikat e mëposhtme:

 • Kyçja është shumë rezistent ndaj dridhjeve;
 • Pranvera ushtron presion të vazhdueshëm mbi bërthamat - kjo veçori është në gjendje të kompensojë deformimin e përçuesve;
 • Instalimi i vetes është jashtëzakonisht i thjeshtë , dhe vetëm ajo që nevojitet nga mjeti do të ndihmojë në heqjen e izolimit nga teli;
 • Dizajni i terminaleve siguron qasje të lehtë për mjetin matës , i cili është i përshtatshëm për riparime.

Struktura e terminalit "Wago"

 • Bërthama është e fiksuar për shkak të një pranverë të sheshtë , e cila ka një formë shumë të zbukuruar.
 • Pranvera në vetvete është prej çeliku dhe është e veshur me një aliazh të kromit dhe nikelit të tyre.
 • Izolimi bazë kryhet përmes një strehimi polikarbonat ose poliamid . Të dy materialet kanë një gamë të gjerë të funksionimit të temperaturës, janë kimikisht rezistent ndaj ftohjes dhe substancave të ndryshme.

Një grup kontakti mund të kryhet në mënyra të ndryshme, ndër të cilat mund të identifikohen ato më të zakonshmet - PUSH WIRE dhe CAM CLAMP:

Një grup kontakti mund të kryhet në mënyra të ndryshme, ndër të cilat mund të identifikohen ato më të zakonshmet - PUSH WIRE dhe CAM CLAMP:

Struktura skematike e bllokut të terminalit

 1. WIRE PUSH - lidhja është e rregulluar në atë mënyrë që të jetë e zbatueshme vetëm për përçuesit e ngurtësisë së mjaftueshme, kryesisht me një bazë. Për të rregulluar, duhet të zhveshni tela 10-15 mm dhe thjesht shtyni bërthamën në vrimën e dëshiruar në bllokun e terminalit. Edhe pse lidhja konsiderohet të jetë integrale, është e lehtë të hiqni tela - është e mjaftueshme të lëvizni rreth boshtit së bashku me shtrirjen, gjë që nuk është gjithmonë e mundur të bëhet.

Lidhje e rrëzueshme

 1. CLAMP CAGE - një mundësi që përdoret për ndërrimin e shkëputshëm. Struktura pranverore e një blloku të tillë terminali është unike dhe e patentuar nga kompania. Ato janë të përshtatshme jo vetëm për të punuar me tela me një bërthamë, por edhe me tela. Për më tepër, seksioni kryq i tyre mund të arrijë 4 mm2. Për të rregulluar tela në një shirit të tillë terminali, ajo duhet të zhvishet nga 10-15 milimetra, të futet në vrimë dhe të ulë kapësen e levës. Në këtë rast, forca e kompresimit të bërthamës do të varet plotësisht nga seksioni kryq i saj - kjo është një veçori e dizajnit të pranverës.

Nga disavantazhet e lidhjeve të tilla mund të identifikohen: një çmim më i lartë, por nuk është për t'u habitur, sepse cilësia është gjithmonë me vlerë të parave, dhe më shumë hapësirë, e cila është e zënë nga terminalet.

Terminalet Vago janë në dispozicion për lidhjen nga 2 deri në 8 përcjellës, të dizajnuar për karakteristika të ndryshme teli. Tensioni i funksionimit është 220 volt, dhe ngarkesa maksimale e mundshme është 32 Amps, e cila në shtëpi plotëson të gjitha kërkesat - për shembull, pothuajse të gjitha prizat vlerësohen me 16 Amps.

përfundim

Kjo përfundon shqyrtimin tonë. Siç mund ta shihni, telat, blloqet e terminalit, lidhjet e besueshme, forca mekanike - gjithçka që nuk lë kokën e një elektricisti profesional duhet të zbatohet dhe të merret në konsideratë nga amatorët në fushën e inxhinierisë elektrike. Sigurisht, në material nuk kemi përmendur të gjitha variantet e terminaleve, sepse ne nuk do të donim ta shtrëngonim shumë - do të plotësonte artikullin e videos që kemi zgjedhur.

Новости

Электромонтажные работы
Электрическая сеть является одной из самых главных составляющих любого жилища. Без нее сегодня трудно представить нашу жизнь, будь то в загородном доме, офисе или квартире. С другой стороны, все мы настолько

Белое домашнее вино
Вопросом, как правильно крутить руль авто, должен быть озабочен каждый начинающий автомобилист. Именно первые уроки, которые получает автомобилист в процессе обучения являются самыми важными, определяющими

Объемные расходомеры
Собрав букет нужно его хорошенько оформить. Как красиво упаковать цветы для дорого вам человека покажут специалисты. Завернуть букет в гофрированную бумагу или другой подручный материал сразу преобразит