Статьи

Shënimi në elektricitet - përcaktimi i fazës, zero, argumentim në ngjyrë

  1. Ngjyra e telit do të tregojë qëllimin e saj.
  2. Lë të kuptohet letër
  3. Argumentimi: siguria e gjelbër-verdhë
  4. Dirigjent zero
  5. Faza: ngjyra të ndryshme
  6. Beso por verifiko

Puna me energji elektrike rregullohet me "Rregulla për instalime elektrike" (PUE) të posaçme. këtu Shënimi me ngjyra i telit dhe kabllit të veçantë të përdorur në elektricitet është shkruar qartë. Dhe për shkak të përcaktimit të fazës dhe standardeve zero për të gjitha instalimet elektrike.

Ngjyra e telit do të tregojë qëllimin e saj.

Një elektricist hap kutinë e kyçjes. Dhe atje - kabllot janë të njëjta, të bardha. Puna me ta është jashtëzakonisht e vështirë. Dhe për të përcaktuar qëllimin e secilit, ju duhet të matni të gjithë treguesit duke përdorur tregues kaçavidë ose multimetër.

Dhe për të përcaktuar qëllimin e secilit, ju duhet të matni të gjithë treguesit duke përdorur   tregues kaçavidë   ose multimetër

Telat duhet të kontrollohen me një kaçavid tregues ose multimetër

Është e qartë se ngjyrosja e telave në masë të madhe lehtëson procesin e riparimit. Kjo qasje siguron sigurinë e punës, e bën procesin më të lehtë dhe më të përshtatshëm. Përveç kësaj, një elektricist shpenzon shumë më pak kohë duke u fokusuar në ngjyrat e telave.

Për rregullimin e rrjetit elektrik në shtëpi përdoren tre kabllo kryesore: faza, zero, tokë. Në vendosjen e ngjyrës shënon në pu është aplikuar.

Mos harroni ato nuk është e vështirë. Për më tepër, zakonisht për rregullimin e rrjetit elektrik në shtëpi përdoren tre kabllo kryesore: faza, zero, tokë. Në vendosjen e ngjyrës shënon në pu është aplikuar. Pra, është e pamundur të ngatërrohet qëllimi i një tela të veçantë.

Shënimi i fazave sipas ngjyrës do të ndihmojë që të varet siç duhet llambadari, të lidhni çdo pajisje elektrike me rrjetin. Shembulli më i qartë me një llambë. Nëse e ngatërroni fazën dhe zero, kur zëvendësoni llambën një person do të marrë një goditje të fuqishme elektrike. Dhe anasjelltas. Kur faza dhe zero, përcaktimi i tyre nuk është i hutuar, mund të prekni edhe llambën e djegur. Është absolutisht e sigurt. Pas të gjitha, faza shkon në kaloni, dhe zero shkon në llambë, duke neutralizuar tensionin.

Lë të kuptohet letër

Në diagramet e lidhjeve të miratuara jo vetëm ngjyra, por edhe alfabetik shënuar. Gjëja kryesore - për të kujtuar tre shënim. Kjo është l, n, pe në elektricitet. Këto shkronja janë gjithashtu këshilla të mëdha për magjistarët.

Këto shkronja janë gjithashtu këshilla të mëdha për magjistarët

Ngjyra dhe simbolet do të ndihmojnë për të kuptuar telat

Emërtimi l dhe n në elektricitet zbatohet pranë terminaleve të kyçjes . Këto janë letrat e para të fjalëve ose frazave në anglisht që tregojnë funksionin e një telit të veçantë. Këto simbole të drejtpërdrejta do t'ju udhëheqin se si duhet të lidheni pajisjen me rrjetin.

Duhet të theksohet se l dhe n në elektricitet janë simbol universal. Ato pranohen universalisht. Pra, nuk do të ketë probleme me lidhjen e pajisjeve, instrumenteve, pajisjeve të prodhuesve të huaj. Dhe lajmërimi l, n në elektricitet do t'ju tregojë se cilën tel të lidheni.

Argumentimi: siguria e gjelbër-verdhë

Bazuar në tokë ose përçues mbrojtës është mbi të gjitha siguria. Dhe siguria në elektricitet është shumë e vlefshme. Ky kabëll shërben si një lojtar i lirë. Dhe vjen në lojë vetëm kur izolimi i fazës ose i drejtuesit neutral është i prishur. Ta themi thjesht, pa argumentim, një pajisje e dëmtuar do të godasë një person në momentin e kontaktit, por me argumentim nuk do të ndodhë.

Kjo është arsyeja pse tani pajisjet e ndryshme shtëpiake, pajisje të tjera janë në dispozicion me kabllo mbrojtëse. Bazë duhet domosdoshmërisht të ketë instalime elektrike në shtëpi.

Telat terren sigurojnë sigurinë e energjisë elektrike në shtëpi

Tokëzimi tregohet nga kombinimi i shkurtuar nga fraza tokëzimi mbrojtës. Ndonjëherë shkruajnë "tokë". Në diagramet, një kabllo e shënuar në mënyrë grafike mund të tregohet me simbole të veçanta:

Në diagramet, një kabllo e shënuar në mënyrë grafike mund të tregohet me simbole të veçanta:

Nëse çmontoni emërtimin e ngjyrës, atëherë, sipas GOST R50462, ngjyrat e verdhë-jeshile përdoren për këtë lloj kablli. Në një tel të fortë të vetme, ngjyra kryesore është e gjelbër, e shkurtohet me shirit të verdhë. Në të verdhë me butësi të butë përdoret si ngjyra primare. Rrip gjatësor, përkundrazi, është i gjelbër. Ekzistojnë opsionet jo standarde të shënjimit të ngjyrave për komponimet mbrojtëse. Në këtë rast, shirita kanë një pamje të tërthortë. Përveç kësaj, përdoren vetëm ngjyrat e gjelbra.

Shpesh, kabllot tokësore çiftëzohet me një lidhje neutrale. Pastaj një kufi blu në skajet e kabllit shtohet në ngjyrosjen e verdhë-jeshil. Në këtë rast, shkurtimi i letrës - stilolaps.

Video: si të kuptoni ngjyrën e shënimit të prvod

Në një mënyrë ose në tjetrën, përgjigja në pyetjen se çfarë ngjyre argumentimi në një tel me tre bërthama është i qartë. Ju gjithmonë duhet të kërkoni një kombinim të gjelbërt të verdhë.

Bazë nuk është e vështirë për të gjetur në central. Për ta lidhur atë duke përdorur një autobus të posaçëm. Në raste të tjera, kablli është i lidhur me panelin e trupit dhe të dyerve të metalit.

Dirigjent zero

Përçuesi zero ose, ashtu siç është quajtur edhe, neutral kryen një funksion të thjeshtë por të rëndësishëm. Balancon ngarkesën në rrjet, duke siguruar një tension prej 220 volt në dalje. Eliminon fazën nga hedhjet dhe shtrembërimet, duke i neutralizuar ato. Jo çuditërisht, simboli i saj është shkronja n - e formuar nga fjala angleze Neutral. Një kombinim i simboleve n, l në elektricitet gjithmonë shkojnë së bashku.

Ngjyra e telit zero është gjithmonë e kaltër. Sigurisht, ka ndryshime - nga blu e errët deri në qiell-blu. Por bluja është gjithashtu blu në Afrikë.

Dirigjent Zero gjithmonë dritë blu

Në panelin e shpërndarjes, të gjitha kabllot e kësaj ngjyre janë grupuar në një autobus zero me shkurtesën korresponduese të letrës. Krahat gjithashtu kanë shenjat e nevojshme.

Prandaj, mjeshtri nuk do të ngatërrojë ku të lidhni kontaktin zero të veçantë.

Një shenjë e tillë, parimi i operimit janë të zbatueshme për rrjetet njëfazore dhe ato trefazore.

Faza: ngjyra të ndryshme

Është përmes fazës që kalon voltaia. Pra, puna me këtë lloj kablli duhet të jetë veçanërisht e kujdesshme. Ky tel është shënuar me shkronjën l në elektricitet, që është një shkurtim i fjalës Line. Rrjeti trefazor përdor kodin e mëposhtëm: l1, l2, l3. Ndonjëherë letra në anglisht përdoren në vend të numrave. Pastaj rezulton la, lb, lc.

Pastaj rezulton la, lb, lc

Shënimi i ngjyrës me ngjyrë

Për përcaktimin e ngjyrave të fazave mund të flasim shumë. Një gjë është e qartë: një dirigjent faza mund të jetë me ndonjë ngjyrë tjetër përveç të verdhë, të gjelbër dhe blu. Megjithatë, Rusia gjeti përgjigjen e saj në pyetjen se çfarë ngjyre është faza. Sipas GOST R 50462-2009, rekomandohet përdorimi i ngjyrës së zezë ose kafe. Megjithatë, ky standard është vetëm një rekomandim. Dhe për shkak se prodhuesit nuk kufizohen në korniza të caktuara të ngjyrave. Për shembull, të kuqe dhe të bardhë janë shumë më të zakonshme kafe. Ngjyra të ndritshme - rozë, bruz, portokalli, vjollcë janë gjithashtu shpesh të pranishme në set. Besohet se ngjyrat e ndritshme do të mbrojnë nga rreziku, të tërheqin vëmendjen e mjeshtrit. Megjithatë, tensioni nuk është shaka.

Shënimi i fazës së ngjyrave ndihmon në rrjetet me shumë faza. Kabllot me disa faza ndryshojnë në ngjyrë, gjë që lehtëson punën e një elektricisti. Përkundër kësaj, ju duhet të punoni me ta me kujdes.

Beso por verifiko

Megjithë standardet dhe standardet e shtetit, shenjat e ngjyrave mund të mos përputhen gjithmonë me përdorimin e synuar të një kablli të veçantë. Prandaj është më mirë të kontrolloni korrektësinë e shënimit përpara se të lidhni pajisjen. Tela me tre bërthama testohet më së miri me një multimetër. Pajisja do të tregojë tela fazore dhe, në përputhje me rrethanat, në zero.

Pajisja do të tregojë tela fazore dhe, në përputhje me rrethanat, në zero

Para se të lidhni etiketimin e saktë është më mirë të kontrolloheni me pajisje të posaçme.

Në përgjithësi, një kabllo tre-core në elektricitet përdoret shpesh. Prandaj është e rëndësishme të mësosh të punosh me të. Është shumë e rëndësishme për të vëzhguar simetri dhe ngjyrën. Ngjyra e telave në faza duhet të respektohet rreptësisht. Vetëm përçuesit me të njëjtën ngjyrë duhet të lidhen me njëra-tjetrën . Përndryshe, problemet nuk mund të shmangen. Pajisjet mund të thyejnë. Magjistarët mund të shokojnë. Lidhjet e gabuara të lidhura mund të shkaktojnë zjarr. Për të shmangur gjithë këtë, përdoret shenja e fazave, kabllove dhe terminaleve.

Новости

Электромонтажные работы
Электрическая сеть является одной из самых главных составляющих любого жилища. Без нее сегодня трудно представить нашу жизнь, будь то в загородном доме, офисе или квартире. С другой стороны, все мы настолько

Белое домашнее вино
Вопросом, как правильно крутить руль авто, должен быть озабочен каждый начинающий автомобилист. Именно первые уроки, которые получает автомобилист в процессе обучения являются самыми важными, определяющими

Объемные расходомеры
Собрав букет нужно его хорошенько оформить. Как красиво упаковать цветы для дорого вам человека покажут специалисты. Завернуть букет в гофрированную бумагу или другой подручный материал сразу преобразит