Статьи

Тварина горностай: опис і повадки. Де живе та чим живиться горностай.

  1. Тварина горностай: опис і повадки. Де живе та чим живиться горностай. ,,, Горностай - невелике...
  2. Звички горностая.
  3. Житла горностая.
  4. Де живе горностай.
  5. Чим харчується горностай.
  6. Розмноження горностая.

Тварина горностай: опис і повадки. Де живе та чим живиться горностай.

,,,
,,,

Горностай - невелике за розміром тварина сімейства куницевих. Зовні він схожий на куницю : Таке ж видовжене тіло, короткі лапки і довгою шиєю. Крім того, горностай має маленькі округлі вуха, типові для всіх звірів, що відносяться до куньим. Зовнішній вигляд тварини оманливо симпатичний, але насправді горностай є досить небезпечним, сміливим і кровожерливим хижаком. Коли у звірка немає іншого виходу, він цілком може напасти на людину. Його хутро - чи не найцінніший з усіх хутрових тварин. Видобувають горностая саме через хутра. У природі існує близько 26 підвидів горностая, що розрізняються за типом хутра та розміру тварини.

Опис горностая.

Горностай - невеликий звір, схожий на куньіх за будовою тіла і голови. Тіло тонке і довге і гнучке, так як тварина веде рухливий спосіб життя і полює на гризунів. Лапки - короткі, тому горностай здається приземистим. На них є довгі, гострі, чіпкі кігті, які допомагають йому переміщатися по деревах, проте, недостатньо міцні, щоб рити нори. Також на лапах тварини є сполучні перетинки, які до зими обростають мохом, збільшуючи площу лапки і тварині стає простіше пересуватися по снігу. Голова трикутна із загостреною мордочкою, вуха круглі, як у всіх куньіх, ніс і очі чорного кольору. У горностая дуже гострі зуби, адже основну його їжу складають гризуни.

Доросла особина має довжину тіла від 17 до 38 сантиметрів. Майже тридцять п'ять відсотків від цієї довжини - це довжина його хвоста, складова від 6 до 12 сантиметрів. Важить він теж зовсім небагато від 70 до 260 грамів. Зовні горностай нагадує ласку , Але трохи більші за неї.

Забарвлення його хутра змінюється в залежності від сезону: взимку (в районах, де сніг лежить по півтора місяця) він обростає білої щільною і шовковистою шерстю, а влітку стає двоколірним: зверху (голова, спина, боки і лапи) рудувато-бурий, а знизу (черевце і груди) його хутро має жовто-білий окрас. Кінчик хвоста колір не змінює і залишається завжди чорним.

Звички горностая.

Тварина живе на певному ділянці не зграями, а поодинці. Горностай має звичку позначати свою територію секретом, що виділяється з його анальних залоз. Ділянка перебування кожної особини становить від десяти до двадцяти гектарів, причому територія самця набагато більше, ніж самки. Зустрічаються жіночі та чоловічі особини тільки в шлюбний сезон, в інший час вони не перетинаються.

Коли рік видається голодний, в пошуках їжі горностаї виходять за межі своєї ділянки, часом навіть на пристойну відстань. Причиною того, що тварина залишає свою територію, може бути і активне розмноження гризунів в найближчих районах.

Пік активності горностая доводиться на темний час доби, але в рідкісному випадку його можна зустріти і вдень. Хижак не дуже піклується про зручність свого притулку навіть у пору появи виводка. Він може організувати собі житло в стозі сіна, в зруйнованому будинку, в купі каменів або в колодах, що лежать біля стіни. Під час весняного паводка горностай селиться в дуплах дерев. Крім того, він використовує для притулку гнізда і нори гризунів, які стали йому їжею.

Для виходжування дитинчат самка вистилає нору шерстю, хутром з'їдених гризунів або сухою травою. Тобто, горностай сам нори не риє. У зимовий період часу у нього взагалі немає постійного притулку, тільки випадкові, куди він майже ніколи не повертається вдруге.

Цей невеликий звір дуже спритний і рухливий. Він рухається швидко і трохи метушливо. Полюючи в теплу пору року, горностай може протягом доби пройти до п'ятнадцяти кілометрів, а взимку - до трьох кілометрів. За сніжному покриву тварина переміщається стрибками до півметра завдовжки, при цьому відштовхувальні у нього - задні лапи. Під час нападу на нього інших хижаків, він вважає за краще відсиджуватися на деревах, поки переслідувач не втече.

У звичайній ситуації він не видає ніяких звуків, а в роздратованому стані скрекоче, цвірінькає, шипить і видає звуки, схожі на гавкіт.

Вороги у горностая теж є, це: руда і сіра лисиця , Куниця, соболь , Ілька, американський борсук , А також хижі птахи. Бувають випадки, що горностая ловлять домашні кішки. Багато звірята гинуть від зараження нематодою, паразитичним захворюванням, що переноситься землерийки.

Житла горностая.

Ареал проживання горностая розташовується в арктичній, субарктичній і помірної зонах Північної Америки і Євразії. Ця тварина можна зустріти по всій Європі, крім Болгарії, також його немає в Греції, Туреччині та Албанії. В Азії території, на яких мешкає горностай простягаються до пустель Середньої Азії, захоплює Іран, Афганістан, Північ Японії, Монголії, Китай. На американському континенті він зустрічається в Канаді, Гренландії і на півночі континенту. У Росії горностай живе, в основному, в Сибіру і на півночі країни. З метою знищення кроликів, що завдають шкоди сільському господарству, хижак був завезений до Нової Зеландії. Але почав активно розмножуватися і поїдати яйця і пташенят птиці ківі.

Де живе горностай.

Горностай вибирає місце для поселення в залежності від наявності в ньому дрібних гризунів, які складають основну його їжу. Як правило, живе він в тайзі, лісостепу або тундрі. У місцях її проживання повинен бути джерело води, поруч з яким він і селиться: на березі або в заплаві річок, озер, в прибережних чагарниках. Глухий непрохідний ліс горностаї не дарують, найчастіше, їх можна зустріти на вирубках або узліссях лісу, які знаходяться недалеко від житла людей, і, відповідно, полів, які вони обробляють, а також садів і лісопарків. Тварина воліє ялиновий або вільховий ліс. Також маленький хижак може перебувати в перелісках, в ярах і балках, незважаючи на те, що він не любить відкритих просторів. Дивно, але іноді горностая можна побачити навіть на околиці міста.

Чим харчується горностай.

Хижак в основному полює на землі, незважаючи на те, що добре лазить по деревах і навіть вміє плавати. Основу його раціону складають різні гризуни. Його видобуток трохи крупніше мисливських трофеїв ласки, яка харчується полівки: водяна полівка, бурундук , Хом'як, лемінг і інші. Горностай наздоганяє свою здобич в норах і під снігом. Оскільки самці звірка набагато більші за своїх жертв, вони не можуть пролізти в нори дрібних гризунів, і норна видобуток дістається дрібнішим самкам.

Крім гризунів, горностай харчується деякими видами птахів і їх яйцями, рибою і землерийки. Якщо йому не вистачає основного корму, він не погребує земноводними і комахами. А також голод змушує його нападати на тварин і птахів, набагато більші за розміром: глухаря , рябчика , білих куріпок , зайців і кроликів. Якщо тварині зовсім голодно, він може вживати в їжу покидьки або краде у людей м'ясо і рибу. Коли він знаходить багато корму, то запасає його.

При полюванні на гризунів хижак орієнтується на запах, комах знаходить по звуку, а рибу - візуально. Свою жертву горностай вбиває так само, як і ласка - він прокушує їй потилицю.

Розмноження горностая.

Горностай за своєю природою полігамії і період розмноження у нього буває тільки один раз в році. З кінця зими і до початку літа у самців тварини спостерігається статева активність, що триває чотири місяці. Своє потомство самка горностая виношує від восьми до дев'яти місяців. Ембріон в тілі матері до березня перебуває в законсервованому стані, а з настанням весни починає розвиватися. На світло виводок з'являється через рік в квітні або травні. В одному посліді може бути від трьох до вісімнадцяти дитинчат. Самець не бере участь у догляді та вихованні потомства, ними займається тільки мати. Два місяці вона вигодовує їх молоком і невідступно знаходиться поруч.

Народжуються маленькі горностаї зовсім мікроскопічними, вони важать від 3 до 4 грам, а довжина їх тулуба становить максимум півсантиметра. Новонароджені сліпі і глухі, у них немає зубів, а шерсть дуже рідкісна білого забарвлення. Через місяць після народження вони відкривають очі, а вже через три місяці нічим не відрізняються від дорослих особин. І до початку липня полюють уже самостійно. Статевозрілими самки горностая стають у віці три місяці, а самцям для досягнення статевої зрілості потрібно від одинадцяти до чотирнадцяти місяців. Бувають випадки, коли дорослий самець покриває тримісячну самку і вельми продуктивно. У цьому полягає унікальність розмноження горностаїв, так як таке раннє дозрівання самки сприяє виживанню популяції.

Живуть хижаки близько двох років, у виняткових випадках - до семи років. Їх популяція не має постійної чисельності і залежить від кількості гризунів, які служать їжею для горностая.

Як полювати на горностая можна прочитати тут: Полювання на горностая .

Автор: Тетяна Альошина
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на чоловічий журнал manorama.ru обов'язкова!

Крім того, читайте на сайті:

Харза - золотиста куниця. Зовнішній вигляд, повадки харзи. Полювання на харза.

Росомаха - тварина: зовнішній вигляд, місця проживання, спосіб життя.

Тварина єнот. Як виглядає і що їдять єноти. Житла і де живуть єноти.

[ U ] [ OT ] [ ST ] [ OST ] [ TG ] [ GTU ] [ U ] [ OT ] [ ST ] [ OST ] [ TG ] [ GTU ]                                       id      інші   російська   український   білоруський   польський   англійська   іспанська   німецький   турецька   болгарська   чеська   угорський   естонський   вірменський   казахський   іврит   грузинський   сербський   хорватський   литовський   словацький   словенський   албанський   македонський   латиська   киргизький   монгольський   португальська   узбецький   корейський   румунський   датський   грецький   нідерландський   норвезький   шведський   італійська   французький   індонезійська id арабська   хінді   бенгальський   китайський   [азербайджанський   ] [Боснійський bs ] [таджицький   ] [Латинський   ] [В'єтнамський   ] [Каннада kn ] [фінський   ] [Філіппінський   ] [Ірландський   ] [Ісландський   ] [Шотландський (гельський) gd ] [японський   ] [Африкаанс   ] [Амхарська am ] [каталанська   ] [Себуанська ceb ] [корсиканська   ] [Валлійський   ] [Есперанто   ] [Баскська eu ] [перський   ] [Фризька   ] [Галісійська   ] [Гуджараті gu ] [хауса   ] [Гавайський   ] [Хмонг hmn ] [креольський (Гаїті) ht ] [ігбо ig ] [яванський   ] [Кхмерский   ] [Курманджі   ] [Люксембурзький lb ] [лаоський   ] [Малагасійська   ] [Маорі   ] [Малаялам ml ] [маратхі mr ] [малайський   ] [Мальтійський   ] [Бірманський my ] [непальська   ] [Чева ny ] [панджабі   ] [Пушту   ] [Синдхи sd ] [сингальский si ] [Самоа   ] [Шона sn ] [сомалійський   ] [Сесото st ] [суданський   ] [Суахілі   ] [Тамільська   ] [Телугу te ] [тайський   ] [Урду   ] [Кхоса xh ] [ідиш yi ] [йоруба yo ] [зулу   ]   [ TF ] Немає тексту   Контейнер пошкоджений id інші російська український білоруський польський англійська іспанська німецький турецька болгарська чеська угорський естонський вірменський казахський іврит грузинський сербський хорватський литовський словацький словенський албанський македонський латиська киргизький монгольський португальська узбецький корейський румунський датський грецький нідерландський норвезький шведський італійська французький індонезійська id арабська хінді бенгальський китайський [азербайджанський ] [Боснійський bs ] [таджицький ] [Латинський ] [В'єтнамський ] [Каннада kn ] [фінський ] [Філіппінський ] [Ірландський ] [Ісландський ] [Шотландський (гельський) gd ] [японський ] [Африкаанс ] [Амхарська am ] [каталанська ] [Себуанська ceb ] [корсиканська ] [Валлійський ] [Есперанто ] [Баскська eu ] [перський ] [Фризька ] [Галісійська ] [Гуджараті gu ] [хауса ] [Гавайський ] [Хмонг hmn ] [креольський (Гаїті) ht ] [ігбо ig ] [яванський ] [Кхмерский ] [Курманджі ] [Люксембурзький lb ] [лаоський ] [Малагасійська ] [Маорі ] [Малаялам ml ] [маратхі mr ] [малайський ] [Мальтійський ] [Бірманський my ] [непальська ] [Чева ny ] [панджабі ] [Пушту ] [Синдхи sd ] [сингальский si ] [Самоа ] [Шона sn ] [сомалійський ] [Сесото st ] [суданський ] [Суахілі ] [Тамільська ] [Телугу te ] [тайський ] [Урду ] [Кхоса xh ] [ідиш yi ] [йоруба yo ] [зулу ] [ TF ] Немає тексту
Контейнер пошкоджений! Спробуйте отримати статтю заново GetTextFromUrl.php , але це призведе до видалення всіх існуючих перекладів !!!

Новости

Белое домашнее вино
Вопросом, как правильно крутить руль авто, должен быть озабочен каждый начинающий автомобилист. Именно первые уроки, которые получает автомобилист в процессе обучения являются самыми важными, определяющими

Электромонтажные работы
Электрическая сеть является одной из самых главных составляющих любого жилища. Без нее сегодня трудно представить нашу жизнь, будь то в загородном доме, офисе или квартире. С другой стороны, все мы настолько

Объемные расходомеры
Собрав букет нужно его хорошенько оформить. Как красиво упаковать цветы для дорого вам человека покажут специалисты. Завернуть букет в гофрированную бумагу или другой подручный материал сразу преобразит